Om jouw privacy te respecteren maken we enkel gebruik van strikt noodzakelijke cookies, die nodig zijn om de website goed te laten werken.

Hoe we met jouw informatie omgaan vind je terug in ons privacy- en cookiebeleid.

Deel op facebook
Deel op facebook

De komende jaren moeten extra middelen naar groene buurten gaan, vanuit de budgetten voor gezondheid en zorg

Deel jouw mening

Er mag winst gemaakt worden op zorg

Deel jouw mening

Dagelijkse zorgtaken moet je uitbesteden aan professionele zorgverleners, zodat je zelf kan gaan werken

Deel jouw mening

Caruna gaat van start!

21-03-2025

Met een online peiling van enkele disruptieve stellingen trekt CM Gezondheidsfonds het maatschappelijk debat in aanloop naar een groots opgezette zorgtop in november op gang. Caruna, zoals de burgertop zal heten, is gemodelleerd naar het model van de Town Hall meeting waar ook de G1000 gebruik van maakte. Caruna wil met burgers nadenken over de plaats van zorg in de samenleving van de toekomst. 

Lees hier het persbericht:

Caruna: CM Gezondheidsfonds organiseert burger-zorgtop in november

Voorzitter Luc Van Gorp: ‘De kernvraag? Meer mensen of meer geld gaan het zorginfarct niet voorkomen. Maar hoe gaan we dan wél voor iedereen blijven zorgen?’

24 maart 2025

Brussel, 24 maart 2025 – Akkoord of niet akkoord? ‘Mensen die in armoede leven, moeten voorrang krijgen in de zorg’, ‘Als je tijd maakt om voor een naaste te zorgen, moet dat altijd meetellen voor je pensioen’, en ‘Hoe (on)gezond iemands keuzes zijn, ​ mag geen verschil maken voor de toegang tot zorg’. Met een online peiling van enkele disruptieve stellingen trekt CM Gezondheidsfonds het maatschappelijk debat in aanloop naar een groots opgezette zorgtop in november op gang. Caruna, zoals de burgertop zal heten, wil met burgers nadenken over de plaats van zorg in de samenleving van de toekomst.

‘‘Het huidige zorgsysteem is zowel economisch als humaan onhoudbaar,’ zei zorgactivist Teun Toebes recent nog. Ik ben het daar jammer genoeg volmondig mee eens,’ zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

De uitdagingen zijn reëel, bijvoorbeeld wat betreft de toegang tot zorg voor mensen in armoede. Uit recent CM-onderzoek blijkt dat leden met een verhoogde tegemoetkoming (een indicator voor financiële moeilijkheden) vaker beroep doen op een specialist, vaker op spoed belanden en 2,4 keer meer kans lopen om te overlijden. Vrouwen met een verhoogde tegemoetkoming verlaten ook sneller het ziekenhuis na hun bevalling en hebben minder vertrouwen in het medisch personeel. Ook de druk op het zorgpersoneel is alarmerend. Eveneens uit CM-onderzoek blijkt dat het aantal gekwalificeerde verpleegkundigen sinds 2013 met 35 procent is gedaald. Het aantal burn-outs onder zorgkundigen neemt bovendien toe, evenals het aantal interimkrachten, die de stabiliteit van het zorgsysteem hypothekeren. ​

“Zorg is de basis van een democratie. Maar net vandaag blijkt dat ons vermogen om te zorgen is aangetast. Dat komt omdat we zorg hebben verengd tot gezondheidszorg: de puur professionele zorg die draait om de beste inzet van de beperkte middelen. Het moet omgekeerd. De brede zorg moet terug de basis worden waarop we een samenleving bouwen, en waarop ook de gezondheidszorg bouwt. Zorg zit ook in het onderwijs, in hoe je mobiliteit organiseert en zelfs in de horeca vind je zorg. Iemand om een vriendelijke manier een kop koffie voorzetten: ook dat is zorg.”

Het opzet

De zorgtop ambieert 1000 à 1.500 burgers, experten, academici, professionals en decision makers samen te brengen. In aanloop naar en op 22 november 2025 zullen zij nadenken over hoe de zorg er in 2035, over tien jaar dus, moet uitzien. De kernvraag is de plaats van zorg in de samenleving. De top draagt de naam Caruna, wat Sanskriet is voor mededogen, empathie en verlichting van lijden.

Caruna benadert zorg als iets van ons allemaal, en niet enkel van de zorgprofessionals. Vandaar ook de zoektocht naar een zo divers mogelijke groep deelnemers.

Van Gorp: ‘We geven of ontvangen allemaal wel op één of andere manier zorg. We willen het ook over dié zorg hebben. We kijken met de zorgtop ​ verder dan de heersende paradigma's, die kort kunnen samengevat worden als 'er zijn meer mensen nodig' of 'er zijn meer middelen nodig' voor de zorg. Geen van beide zal een finale oplossing bieden voor de zorgcrisis waar we op af stevenen.’

CM Gezondheidsfonds is de facilitator van de zorgtop, maar het resultaat van de top moet een breed door burgers gedragen visie worden met concrete voorstellen.

De thematiek in detail

De drie grote thema's in de debatten:

Welke solidariteit willen we? Hoe zorgen we ervoor dat ook in de toekomst iedereen nog de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft? Het belang van levenskwaliteit. Hoe kunnen we van het garanderen van levenskwaliteit opnieuw de kernprioriteit van zorg maken? Grenzen aan zorg. Tot waar moeten we gaan in het bieden van zorg, en hoe doen we dat op een duurzame manier? Het proces

CM Gezondheidsfonds werkt samen met een waaier aan stakeholders het hele jaar naar de zorgtop toe. Het participatieve proces dat leidt naar de zorgtop start op 24 maart. Die dag komen een eerste reeks scherpe stellingen online, waarmee gepeild wordt naar hoe Belgische burgers naar zorg kijken.

Een greep uit die stellingen:

Als je tijd maakt om voor een naaste te zorgen, moet dat altijd meetellen voor je pensioen. Het heeft geen zin om met behandelingen levensjaren toe te voegen als die naar het aanvoelen van de patiënt niet kwaliteits- en betekenisvol zijn. Hoe gezond of ongezond iemands keuzes zijn, mag geen verschil maken voor de toegang tot zorg die hij of zij krijgt. Mensen die in armoede leven, moeten voorrang krijgen in de zorg. De toenemende aandacht voor zelfzorg is een gevaar voor de solidariteit. ...

De reacties op deze stellingen resulteren in een tussenrapport.

Naast deze online discussie, organiseren CM Gezondheidsfonds en haar partners ook een 'ronde van België', met dialoogavonden rond de thema's. Er is een discussieformat uitgewerkt voor zowel heel kleine groepen als grotere organisaties. Ook deze resultaten komen in een tussenrapport terecht. Het is de bedoeling zoveel mogelijk Belgen aan het denken te zetten over zorg.

Tot slot gaat het Caruna-team in een diepte-interviews ook met een 25-tal experts in gesprek. Ook die gesprekken resulteren in een rapport.

De zorgtop wordt begeleid door een klankbordgroep met leden van diverse pluimage, zoals ​ oud-UA-rector Herman van Goethem, theatermaakster Elena Peeters, spoedarts Sam Proesmans, Bruno Vanobbergen, Agoria-CEO Bart Steukers, schrijver en theatermaker Dominique Willaert, Khalid El Hatri (Young Fenix), advocate Marleen Denef etc.

Op 22 november wordt de puzzel van de komende maanden gelegd tijdens de zorgtop zelf. Daar komen de 1.500 aanwezigen tot een aantal resoluties, die naar een plenaire stemming gaan. Het finale doel is tot een 'veranderagenda' te komen om op het maatschappelijk debat rond de zorg van de toekomst te wegen.

Meer nieuws & activiteiten

Breng Caruna naar jouw organisatie

Wil je het gesprek over de toekomst van zorg starten binnen jouw organisatie? Met onze gratis werkvormen en templates heb je alles in handen om zelf aan de slag te gaan. Liever begeleiding? Geen probleem. Onze ervaren gespreksleiders staan klaar om het debat in goede banen te leiden.

Ga aan de slag

Jullie bijdragen

Dagelijkse zorgtaken moet je uitbesteden aan professionele zorgverleners, zodat je zelf kan gaan werken

Neutraal
Niet alle zorgtaken kan je of wil je uitbesteden aan professionele zorgverleners. En begin maar te zoeken als je iemand nodig hebt voor 1 dag. Dan zou dat systeem beter geregeld moeten worden, toegankelijker, ...
m. R.
0 0
Log in om te liken

De komende jaren moeten extra middelen naar groene buurten gaan, vanuit de budgetten voor gezondheid en zorg

Neutraal
Preventie is oké, maar als het geld verdeeld moet worden, lijkt me dat er een groter deel moet gaan naar de zwaksten in de samenleving die acuut nood hebben aan hulp, ook al zijn zij wellicht vooral de dupe van het tekort aan groen.
Dominique H.
0 0
Log in om te liken

De komende jaren moeten extra middelen naar groene buurten gaan, vanuit de budgetten voor gezondheid en zorg

Helemaal oneens
Tijdens COVID ging ze meer investeren in de zorg … niets van gemerkt. Je moet meer en meer van taken als verpleegkundige en vooral administratieve taken. Je bent meer bezig met administratie dan met je patiënt. Wat er gebeurd is in Dentergem. Er is altijd meer en meer patiënten met psychologische klachten maar er is nergens een zorginstelling waar dit mogelijk is. Dus gaan ze naar rusthuizen
Tamara H.
0 0
Log in om te liken

Dagelijkse zorgtaken moet je uitbesteden aan professionele zorgverleners, zodat je zelf kan gaan werken

Eens
Er mag een mix zijn maar het kan niet zijn dat je jarenlang zelf voor je kinderen zorgt maar wel evenveel pensioen optrekt als iemand die full-time gewerkt heeft. Mensen moeten een bijdrage leveren aan de maatschappij en ook kinderen moeten het goede voorbeeld zien van hun ouders
a b.
0 0
Log in om te liken

De komende jaren moeten extra middelen naar groene buurten gaan, vanuit de budgetten voor gezondheid en zorg

Helemaal oneens
Ik denk dat in de groene buurten in het algemeen vrij kapitaal krachtig publiek woont extra middelen daar naar toe ??? Mogelijks de jeugd wat respect inpeperen ivm met publiek patrimonium, momenteel zwerfvuil, disrespect voor de natuur in het algemeen…
Dirk P.
0 0
Log in om te liken

De komende jaren moeten extra middelen naar groene buurten gaan, vanuit de budgetten voor gezondheid en zorg

Eens
gezondheid hangt samen met een gezonde leefomgeving
Lieve D.
0 0
Log in om te liken
Ontdek ze allemaal